

زمان زیادی است که جابهجا کردن مایعات مخصوصا آب از نیازها و دغدغههای اصلی مردم چه در گذشته و چه در حال حاضر بوده است. اختراع کردن پيچ ارشميدس نخستین پاسخ به اين دغدغه بوده و تلاشهای متفاوتی برای طراحی و ساخت وسایل مكانيكی مانند پمپ، جهت انتقال مايعات از آن پس صورت گرفته است.
پمپ یا به عبارتی دیگر تلمبه، یک دستگاه یا وسیلهای میباشد که در انواع کارهای مکانیکی و یا صنعتی مانند آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد و باعث انتقال و جابهجایی انواع مایعات به ارتفاعات بالاتر همراه با افزایش فشار و یا حتی به ارتفاعات پایین تر مانند حوضچه یا مخزن میشود. پمپها در صنایع مختلف دیگری نیز کاربردهای متفاوت، گوناگون و فراوانی دارند. پمپها در سایزها و اندازههای متفاوتی موجود میباشد برای مثال: پمپ در سایز میکروسکوپی برای کارهای پزشکی و یا پمپ در سایز بزرگ برای کارهای صنعتی مانند کشاورزی را شامل میشود.
طبقه بندی انواع پمپها


پمپ ها را میتوان به روشهای گوناگون دسته بندی کرد.
پمپها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام کاربرد مخصوص خود را دارند. پمپها براساس کارکردشان، ساختمان داخلی، جنس متریال، مایعی که پمپ میکنند، وضعیت نصب، قیمت، روش انتقال سیال و… دارای گروه بندیهای مختلف و متفاوتی میباشند.
بطور کلی پمپ ها به دو دسته زیر طبقه بندی میشوند:
پمپ های دینامیکی: این پمپ ها انرژی جنبشی را به صورت پشت سر هم و دائمی به سیال منتقل میکنند و طرز کار پمپ آب در این نوع از پمپ ها به این صورت است که انرژی جنبشی تولید شده داخل پمپ به انرژی فشاری تبدیل میشود و سیال با سرعت و فشار زیادی از مجرای خروجی عبور میکند.
نوع دیگر پمپهای مکانیکی است که یکی از آنها عبارت است از: پمپهای نوع جابه جایی مثبت. طرز کار پمپ آب در مدل پمپ های جابه جایی مثبت به این صورت است که انتقال انرژی به سیال دائمی نیست و مرتبا قطع و وصل میشوند و در هر دور کار این نوع پمپ آب، مقدار مشخصی از مایع و یا سیال پمپاژ میشود.
همچنین پمپها را میتوان از طریق نحوهی عملکردشان بهصورت زیر طبقهبندی کرد:
- پمپهای سانتریفوژ (جریان شعاعی)
- پمپهای محوری
- پمپهای نیمه سانتریفوژ (جریان مختلط)
نحوه کارکرد پمپها
پمپ، انرژی مکانیکی مورد نیاز را از یک منبع خارجی مانند الکتروموتور دریافت کرده و به محض ورود سیال به محفظه پمپ، پروانه یا پره های پمپ شروع به چرخیدن مینمایند و با چرخش پره ها، انرژی جنبشی به سیال در حال عبور منتقل میشود، در نتیجه سیال انرژی بیشتری پیدا کرده و با سرعت و فشار بیشتری پمپاژ میشود. بطور کلی طرز کار پمپ آب به این صورت است که انرژی را به سیال منتقل میکند و فشار آن را افزایش میدهد.
فشار پمپ یا ارتفاع (هد) به این معناست که یک پمپ در شرایط استاندارد خود قادر است تا چه ارتفاعی سیال را تحت فشار به بالا ببرد.
برای پمپهای آب گریز از مرکز (سانتریفیوژ) ارتفاع (هد) یا فشار (v) آب برحسب متر (m) و یا فوت (ft) گفته میشود برای پمپهای روتاری و جابهجا شدن مثبت فشار پمپ بر حسب بار bar،PSI، کیلو پاسکال (kpa) عنوان میشود.
کاربرد و مصارف پمپها


پمپ ها در صنایع گوناگون، کاربردهای متفاوتی دارند.
با توجه به تنوع و زیادی نوع مایعات و نیازهای مختلف انتقال، انواع مختلفی از pumpها طراحی و ساخته شده است. بر اساس کاربردهای پمپها شکلها و سایزهای متفاوت و متنوعی از آنها وجود دارد. از رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پمپ مخصوص عسل، پمپ غلیظ کش
- انتقال مایعات
- امکان جابجایی به ارتفاعی بالاتر (با افزایش هد)
- کاربرد فراوان پمپ در صنعت
- کاربرد فراوان پمپ در وسایل نقلیه و…
همچنین امروزه از پمپها در کاربردها و صنایع مختلفی استفاده میشود مثل:
- سیستمهای آبیاری و آبرسانی
- منبع آب
- منبع بنزین
- سیستم فاضلاب
- سیستم کنترل سیل
- سیستمهای تهویه مطبوع و …..
همچنین پمپها بر اساس کاربردشان انواع متفاوتی نیز دارد، مانند:
- پمپهای بهداشتی: مورداستفاده در صنایع غذایی، دارویی و بیوتکنولوژی
- پمپهای فاضلاب: مورداستفاده در داخل حوضچهها و چاههای فاضلاب
- پمپهای آب شناور: مورداستفاده در دستگاههای خنککننده و صنایع ماشینکاری
- پمپهای مخصوص چاههای عمیق: باقابلیت پمپاژ مایع از چاههای عمیق و همچنین قابلیت پمپاژ مایعات داغ
- پمپهای اندازهگیر: باقابلیت تنظیم مقدار دبی و پمپاژ مقدار مشخصی از سیال با دقت بالا و انواع و اقسام دیگر پمپها با کاربردهای متفاوت
http://go.abravanpump.com/pump